SJØFLY NYHETER

Hjem | Nytt | Historie | Aktive | Slettet | Type | SPB | Utdanning | Operatører | Europa | Foto | Marked | Linker

LN-MAQ Fornebu Mai 1992 (Foto: Steinar Sævdal)

2010 mai 20 - "Alaska's Bush Pilots" DVD!

 

Alaska's Bush Pilots...The Real Deal"Alaska's Bush Pilots . . .The Real Deal" er filmet i HD i Alaskas villmarker av Jim Oltersdorf Film Productions i Alaska. Det er en gripende og fengslende dokumentar om Alaskas bush-flygere, deres fly og deres aktiviteter over de uendelige villmarker.  Alle sjøflygeres våte drøm er å få oppleve Alaska - og nærmere enn dette kommer du ikke uten å reise dit selv...  Filmen innholder ikke bare fly, men også fantastiske scener fra Alaskas ville og vakre natur med gigantiske brunbjørner, elg, caribou og andre ville dyr som vi finner i Alaska. 

Flere av scenene i denne lærerike og interessante filmen har prydet forsidene på noen av de mest kjente fly-magasinene i USA og Canada.

Denne HD DVD dokumentaren er filmet og regissert av den verdenskjente naturfotografen Jim Oltersdorf.  For tiden blir Oltersdorfs en-times TV spesial "The Risk Takers 2...High Risk Photographer Jim Oltersdorf" vist på Discovery Channels HD kanal over hele verden. Oltersdorf villmarksfilmer blir også vist på History Channels "Monster Quest", sammen med andre naturprogrammer.

Filmen er krydret med intervjuer med bushflygere som forteller om noen av de spennende opplevelsene de har hatt i som flygere i Alaska.

Noen av scenene får fram smilet og humoren blant luftas cowboyer, mens andre scener er alvorlige og spennende. I noen av fortellingene fortelles det om dramatiske redninger av flyger-kompiser som har havnet i trøbbel, om hvordan de flyr bushflyene og om gledene med å være bushflyger av yrke.  Videre finner vi en artig historie om en far som  flyr sitt barn nesten 80 km av sted fra deres avsidesliggende hjem for å fiske på et "bedre sted".  Dette er en film som hele familien kan ha glede av!

"Alaska's Bush Pilots" DVD koster USD19.95 (pluss frakt og omkostninger)

Du kan bestille DVDen på Jims internettside:

www.alaskasbushpilots.com

Steinar Saevdal 2010-05-20

 

2008 august 19 - Svenske "Silver Bees"!

 

SE-AXY 2008-08-07 (Photo: Steinar Saevdal)På vei til Åland på ferie i august 2008, benyttet www.seabee.info sin 'webmaster' Steinar Sævdal og hans kone Camilla, anledningen til å dra på Seabee jakt...

Den stolte historien til Seabee amfibiefly i Sverige er nært knyttet til selskapet AB Hans Osterman, som helt siden 1908 var en velkjent forhandler av amerikanske biler og lastebiler i Sverige.  Under den andre verdenskrig vendte Osterman deres oppmerksomhet mot luftfartsindustrien også, da underselskapet AB Aero Service ble stiftet i 1944.  Selskapet ble bl.a. forhandler for de Danske KZ flyene. Etter verdenskrigen importerte selskapet også flere Auster Autocar fly til Sverige.

Sent på høsten 1945 reiste sjefen for selskapet, Lennart Osterman, samt to av Ostermans senior ledere; Olof Sefeldt and K. H. Björngård, til USA for å besøke flere flyfabikker, deriblant Republic Aviation Corp. og Bell Aircraft Corp. i New York.  I november 1945 annonserte Republic at AB Hans Ostermans var blitt utnevnt til Seabee-forhandler for Sverige.  Dette skulle vise seg å være en klok avgjørelse, for Seabee ble snart vist stor interesse i markedet i Sverige. I løpet av årene 1946 - 1948, importerte Ostermans flere enn 20 fabrikknye Seabee'er til Sverige.  I tillegg importerte Ostermans i 1946 de aller første Bell 47 helikoptrene til Europa.

Den første fabrikknye Seabee med destinasjon Sverige, SE-AXA (s/n 109), ble offisielt levert fra fabrikken Republic Aviation Corporation den 7. november 1946 og ble trolig fraktet med skip fra New York til Sverige i januar 1947. Sommeren 1947 skiftet selskapet navn til Ostermans Aero AB og startet til og med sin egen fly-taxi operasjon, med Seabee og flere andre flytyper, og dessuten helikoptre.  Mange svensker fikk sin aller første flytur i en av Ostermans Aeros Seabee'er i slutten av 1940-årene eller i løpet av 1950-årene...

Ulf Engström 2008-08-05 (Photo: Steinar Saevdal)En av ungene som fikk sin første flytur i Seabee i løpet 1950-årene var Ulf Engström, som vokste opp i Mariefred vest for Stockholm. Da han var 8 år gammel gutt, fikk han av foreldrene en billett for en flytur med en av Ostermans Seabee'er.  Dette startet en sterk flyinteresse i ham, og han vokste selvsagt opp til å bli yrkes-flyger.

Ulf fikk den grunnleggende flygetreningen i Sveriges Flygvapen og i den svenske Marinen i 1974. I Marinen var han helikopterflyger på Boeing Vertol 107 og fløy SAR og spesialoppdrag. Videre var han helikopter-instruktør og teknisk pilot i den svenske Marine til 1983. Deretter ble han sivil helikopter pilot, og fløy på slike eksotiske steder som Grønland og Svalbard - og mindre eksotisk; i Norge og Sverige.

I Norge ble Ulf ansatt som treningskaptein ved Lufttransport A/S, der han fløy Bell 205, 212 og 214. Oppdragene kunne være kraftlinjeinspeksjon og montering, ambulanse og arktiske operasjoner. Deretter ble det to år som helikopterflyger på Bell 212 hos Greenland Air Charter på Grønland.

Noen år drev også Ulf sitt eget helikopterselskap; Helikopter Transport AB fra Edsvalla.  Mer nylig var han flygesjef ved Heliflyg AB, som bl.a. opererte Eurocopter AS 365 Dauphin.  I dag er Ulf helikopter-simulator instruktør på Bell/AB 212/412 for Oxford Aviation Academy (tidligere SAS Flight Academy) på Arlanda, utenfor Stockholm. Han er også "type rating instructor" (TRI) og helikopterflyger-kontrollant (SFI) for den svenske Luftfartsstyrelsen. Total flytid på 15 forskjellige helikoptertyper: 10 500 timer!

Helt siden hans første flytur i en Seabee som gutt, har Seabee vært hans favoritt-fly.  I mange år var det en drøm å eie en.  Da den kommersielle Seabee operatøren Fiskflyg AB i Porjus i Nord-Sverige bestemte seg for å fase ut og selge deres Seabee'er i 2000, prøvde Ulf å få kjøpe en av dem - men dessverre forgjeves.  Han prøvde også å få kjøpe en SIAI Marchetti FN.333 Riviera amfibie som befant seg i Norge, men det viste seg å være enda mer umulig...

Så en dag i 2005 mottok Ulf en merkelig telefon fra Fiskflyg som fortalte at "nå er Seabee'en din klar for deg"!  Det viste seg at Fiskflyg hadde beholdt en av deres Seabee'er lagret i flere år etter at de andre ble solgt i år 2000.  Ulf reiste opp til Fiskflyg i Porjus og snart var handelen gjennomført.  I juli 2005 var Seabee SE-AXB (s/n 268) hans! Etter noe mindre vedlikehold og forberedelser ved Fiskflyg, kunne Ulf den 9. juli 2005 fly den nydelige Seabee'en fra Porjus til hennes nye hjem i innsjøen "Bölösen", Värmeln, vest for Edsvalla i Värmland.

SE-AXB at Bölösen 2008-08-06 (Photo: Steinar Saevdal)Tirsdag 5. august hadde Steinar and Camilla gleden av å treffe Ulf og hans hyggelige kone Christina i deres vakre hjem i Edsvalla.  Været var elendig og regnet pøste ned.  Etter et godt måltid mat, tok Ulf og Christina med seg de to besøkende den 15 minutters lange kjøreturen fra Edsvalla til Bölösen for å se på SE-AXB.  Hun såg virkelig fantastisk ut i sølvblank polert aluminium og røde vingetipper og registrering!  Engströms hangar ligger plassert i en liten bukt på det vakreste og mest idylliske sted man kan tenke seg!  Hangaren er tidiligere blitt brukt av et Cessna 180 sjøfly, så den måtte utvides litt for å gi plass til det ekstra vingespennet på SE-AXB.  SE-AXB har ikke landingshjul montert, noe som reduserer flyets tomvekt med ca. 90 kg.  Ulf fikk i tillegg en vogn fra Fiskflyg til å trekke flyet på land med.

SE-AXB at Bölösen 2008-08-05 (Photo: Steinar Saevdal)SE-AXB er trolig den mest historisk interessante av alle Seabee'er som finnes i Sverige.  Dette var nemlig favorittflyet til den svenske flygerlegenden Stig Gunnar "Spökis" Andersson, som i mange år fløy bushfly og helikoptre i Jämtland, inntil han tragisk omkom i et helikopterhavari i 1974.  Da "Spökis" tok farvel med SE-AXB den 18. oktober 1963, etter at flyet var blitt solgt til Fiskflyg, skrev han følgende avskjedshilsen i flyets loggbok;

"Jämtlands Aeros 10-åriga trotjänare har överlämnats till Sten Lundqvist, Pitå, för vidare öden i Lapplands-fjällen.  Svår tjänst har planet utfört; 5579 dygn + 1744 tim 05 min, og förbruket 122.080 liter bensin, transport av 106 älgar, 54 ambulans-flygningar, över 2.000 mil, fraktet 9.990 turister och 137.735 kg gods.  Med tack och lycka till! Gunnar Andersson, flygchef".

Ulf og Christina er fast bestemt på å ta godt vare på denne unike Seabee'en for fremtiden.  De flyr 15 - 20 timer hvert år.  På spørsmål om hva Ulf syns om flygeegenskapene til Seabee, innrømmer han at han hadde god bruk for erfaringene fra autorotasjonstrening med helikopter da han ved utsjekk på Seabee prøvde å imponere instruktøren så godt han kunne...

Etter besøket hos familien Engström, drog vi videre til Mariefred, hvor vi bodde på camping i to netter.  Derfra var det greit å ta tog til Stockholm på onsdag for å se oss omkring bl.a. i Stockholms vakre "Gamla Stan" - og endelig ble det også litt sol på oss!  Torsdag 7. august gikk vår reise videre til Skå-Edby flyplass sør-vest for Stockholm for å se Seabee SE-ERT (s/n 846) som har base der.  Været var igjen dårlig med regn.  Da vi ankom flyplassen, var den eneste personen vi kunne finne en hyggelig kar som jobbet med Tiger Moth'en sin i en av hangarene.  Han kunne fortelle SE-ERT nok var innelåst i en av hangarene og kunne derfor ikke besiktiges.  Etter en hyggelig flyprat, bestemte vi oss for å dra videre og jakte på neste Seabee...

SE-AXY at Barkarby 2008-08-07 (Photo; Steinar Saevdal)Vi ringte eier av SE-AXY (s/n 830), Sten Karlsson, som fortalte at vi var hjertelig velkommen til å se hans Seabee på Barkarby Flyglass (ESKB) i Järfälla, vest for Stockholm.  Dessverre kunne ikke Sten treffe oss, fordi han var på reise den dagen.  Imidlertid anbefalte Sten oss å besøke hans venn og Seabee eier Björn Ek i Vallentuna, som ligger nord-øst for Stockholm.  Etter flere feilkjøringer pga. et elendig bilkart, fant vi til slutt Barkarby flyplass.  Flyplassen er bl.a. tilholdssted for det svenske EAA Chapter 222.  Det er mange interessante småfly stasjonert på Barkarby. Dessverre er Barkarby i fare for å bli lagt ned, så flyeierne på Barkarby er derfor engstelige for hva resultatet blir i denne saken. Blant de mange fine flyene på flyplassen var det ett som var blankere og som stod høyere enn de andre i regnet; Seabee SE-AXY!  SE-AXY er også ett av Seabee-flyene som Fiskflyg solgte til nye eiere i 2000, overtatt av Sten Karlsson i mai 2001.  Flyet har den samme skinnende blankpolerte aluminiumsoverflaten som SE-AXB har og ser like fantastisk ut!  SE-AXY har selvsagt hjul montert, installert av Sten etter han overtok flyet.  Fiskflyg opererte alle deres Seabee'er uten hjul for å spare vekt.  Både SE-AXB og SE-AXY har alle 'godsakene' installert; Simuflight Lycoming GO-480 motor på 295 hk, forlengede vinger (og flaps), 'droop' vingetipper, brede og forlengede 'vannsprutskjermer' langs skroget m.m.  Eneste forskjell, så langt jeg har forstått det, er at SE-AXB har motor med forgasser, mens SE-AXY har injection motor IGO-480. SE-AXY har i tillegg også et landingslys montert i nesen.

I tillegg til SE-AXY, kjøpte Sten også et Seabee restaureringsprosjekt fra Fiskflyg, SE-AXF (s/n 592).  SE-AXF blir restaurert ved Västerås Flygmuseum, Västerås Flygplats Hasslö (ESOW) og er et prosjekt som trolig vil ta flere år.

SE-IIO at Lindönäs airfield 2008-08-07 (Photo: Steinar Saevdal)Etter å ha tatt mange bilder av en regnvåt og skinnende SE-AXY, gikk kjørturen videre til den lille byen Vallentuna, nord-øst for Stockholm, for å treffe Björn and Anita Ek, som eier den  Franklin-drevne Seabee SE-IIO (s/n 120).  Björn Ek er en bonde og fly-entusiast som tidlig på 1990-tallet gjorde om noen av jordene hjemme på "Lindönäs gård" til en 1.000 m lang  gress flystripe.  Hans gode barndomsvenn og nabo Åke Jansson er medeier i SE-IIO.  I tillegg eier Åke en Douglas C-47B-35-DK (DC-3) Dakota 9Q-CUK og en Piper PA-18-150 Super Cub SE-KTG, operert fra samme flystripe!  Tre av flyhistoriens største "klassikere" på samme flystripe!  Åke bor praktisk talt på flystripen, mens Björn og Anita bor rett over på andre siden av vei "268" mellom Vallentuna og Upplands-Väsby.  Åke driver et lite flyverksted fra et lokalt industriområde i Vallentuna.  Han tilbrakte 28 år som pilot i Africa, med egen DC-3.  Jeg er sikker på at han må ha mange historier å fortelle...

Björn & Anita Ek 2008-08-07 (Photo: Steinar Saevdal)Björn og  Anita var i ferd med å kle seg for å feire deres 10-års bryllupsdag da vi ringte på hjemme hos dem.  Likevel ble vi inviterte inn. Anita, som opprinnelig kommer fra Åland, hjalp oss til og med å reservere plass på ferga mellom Sverige og Åland, som var målet for ferie-turen vår.  Vi fikk plass allerede samme kveld, så brått fikk vi litt dårlig med tid.  Björn hentet fram loggbøkene til SE-IIO slik at jeg fikk anledning til å skrive ned noen flere detaljer fra historien til flyet.  Deretter var det tid for omvisning.  Først viste Björn og Anita oss en garasje på gården hvor det var lagret en del av Björn's and Åke's fly og flydeler.  Blant annet er vingene til Sten Karlssons SE-AXF lagret her.  Videre har Björn og Åke hele beholdningen av tidligere Fiskflygs Franklin motorer og deler lagret et annet sted på gården, fra den gang da Fiskflyg byttet Franklin-motorene med Lycoming GO-480 motorer  på alle deres Seabee'er tidlig på 1990-tallet.  Fra taket hang det et for meg ukjent fransk fly, og videre var det lagret et helikopter og et annet halehjulsfly.

SE-IIO at Lindönäs airfield 2008-08-07 (Photo: Steinar Saevdal)Så var det tid for å se Seabee!  SE-IIO er ikke en av de mange Seabee'ene som ble importert av Ostermans Aero AB.  Faktisk tilbrakte s/n 120 mange år i USA som N87558 og senere N14R, før flyet ble importert til Sverige i 1981 av Leif Gustav Eriksson og Tommy Lundqvist.  En eller annen gang ble det gjort en landing med hjulene nede på vann.  Seabee ekspert Bo Larsson (eier av SE-AXX s/n 829) hadde gjort det meste av restaureringsarbeidet da Björn og Åke overtok og fullførte prosjektet i 2004.  Hun ser strøken ut i aluminiumsfarget lakk og røde vingetipper, skrogbunn og registreringsbokstaver!  Seabee'en er også merket "Anita" på høyre dør og "Björn" på venstre dør. SE-IIO har en original Franklin motor på 215 hk, men har også slike modifiseringer som forlengede vinger (uten forlengelse av flaps), 'droop tips' og forlengede 'vannsprutskjermer' langs skroget.  På nesa er det montert på en rød Kevlar-plate for å beskytte mot bulker ved dokking på vann.  Björn og Anita bruker Seabee'en blant annet til å fly til deres idylliske hytte på en av de mange øyene som utgjør Åland.  Etter å ha ønsket Björn og Anita en hyggelig feiring av bryllupdagen, var det for oss på tide å rekke fergen til Åland...

Da vi returnerte til Norge fire dager senere, benyttet vi anledningen til en kort visitt innom Lindönäs igjen, slik at vi fikk tatt noen flere bilder.  Björn viste oss også rundt i Åkes Dakota.  Min kone som elsker lilla, likte selvsagt det lilla interiøret...

Tusen takk Camilla, Ulf & Christina, Björn & Anita og  Sten for at dere gjorde årets ferie til et uforglemmelig Seabee-minne!

Steinar Sævdal 2008-08-19

 

2008 juli 14 - Nyhetsoppdatering

 

Fonnafly AS

LN-SEA Photo: Steinar SævdalTidlig i juli besøkte undertegnede Fonnafly AS i Sandviken sjøflyhavn, Bergen, og hadde en prat med med flygerne Carl Chr. Dame og Per Korsvold i det nydelige Bergensværet - som var SOL! Fonnafly AS eier ingen fly selv. Alle sjøflyene og helikoptrene blir leid inn. Cessna U206G LN-FFF er det eneste sjøflyet som Fonnafly har fast stasjonert i Sandviken dette året. Det nye Cessna Caravan turboprop amphibieflyet, LN-SEA, vil normalt være stasjonert på Bergen Lufthavn Flesland, av både sikkerhets- og vedlikeholdsmessige grunner. Årets sesong startet usedvanlig bra pga arbeidsstreiken som rammet flere norske flyplasser i midten av mai. Oljearbeidere og helikoptermannskaper ble fløyet fra Bergen til andre flyplasser. Fonnafly har også avtaler med cruiseskip om å tilby sightseeing flygninger for passasjerene når cruise skipene besøker Vestlandet.

LN-FFF Photo: Steinar SævdalFrode Granlund og Runar Vassbotten ved Flyteknisk Notodden AS ønsker å fokusere kreftene på Cessna agenturet og å drive den nye flygerskolen Luftfartsskolen Notodden AS, med base på Torp flyplass. De vil derfor selge sjøflyene deres. LN-BWV er for tiden på hjul, utleid til Stavanger Fallskjermklubb for fallskjermhopper-løfting. LN-MAQ er blitt solg til Afrika, og LN-HOO og LN-IKA er blitt solgt til selskapet TRE50 AS, Voss. Dette selskapet består av Jon Ove Velure, Per Korsvold og Robert Ian Ormerod. LN-HOO og LN-IKA vil denne sesongen bli operert av Fonnafly AS fra Fornebu sjøflyhavn. Tidligere i sommer leide Fonnafly LN-HOE fra Tormod Hellerud, mens LN-HOO og LN-IKA ble klargjorte for sesongen. Dessverre ble LN-IKA skadet i juni, da flyet kom inn i høye dønninger ved landing et sted i Telemark. Strukturskader rundt flottørfestene må repareres før LN-IKA kan settes inn i tjeneste igjen. LN-HON har utgått gangtid og må overhales og er derfor lagret på Flesland flyplass. Eieren ønsker å tilby flyet for salg.

LN-OKI Photo: Steinar SævdalFonnafly AS opererer også to helikoptre fra Bergen; Robinson R44 Raven II LN-OKI og Eurocopter EC 120 B LN-OKO. LN-OKO var bare sekunder fra å forsvinne i flammer, i brannen som rammet IMC Diving på Kristiansholm (Sandviken) den 9 juni. Heldigvis reddet et supply skip med kraftig brannslokningsutstyr dagen. Helikoptrene er stasjonert både på Flesland og på helipad'en på Kristiansholm.

Fonnafly samarbeider også med Voss Helikopter AS på Voss, som opererer to Eurcopter AS 350 B3 helikoptre (LN-OVN og SE-JJS) fra Bømoen flyplass rett utenfor Voss. Voss Helikopter AS eies av Jon Ove Velure.  

ScanAviation AS

LN-HAI Photo: Steinar SævdalTormod Helleruds Cessna U206G LN-HAI er nå tilbake i luften etter gjenoppbygging ved Norrønafly Rakkestad AS. En ny Mattituck Teledyne Continental IO-550-F motor og en ny Hartzell propeller er blitt montert. Nye "wingtip extension fuel tanks" på 60 liter hver er også blitt montert, noe som øker flyets rekkevidde fra 5 til 7 timer. Videre, alle instrumenter er byttet og vortex generatorer er blitt limt på vinger og halefinne. Flottører ble påmontert på Notodden flyplass den 19 juni.

Hellerud, som også eier LN-HOE, bruker sjøflyene sine som transport i hans jobb i MAR-KEM AS, som selger kjemikaler for offshore og marine industri. Han leier også ut de to sjøflyene til ScanAviation, som vil bruke dem kommersielt fra Sola sjø og Drammen - og Hovden/Møsvatn i jaktsesongen. Sjøflygerne ved ScanAviation er Alexander Bekkelund og Rune Engen. Det virker som ScanAviation fokuserer på markedet langs kysten fra Stavanger til Oslo, og således vil være en konkurrent til Fonnaflys Oslo base - dersom de to selskapene da ikke blir enige om et samarbeid... De økte drivstoffkostnadene vil uansett bli en utfordring for alle flyselskapene nå framover.

Westwing Helicopters AS

SE-LLX Photo: Steinar SævdalVed et besøk til Norheimsund den 30 juni, ble det observert at Westwing Helicopters Cessna U206F sjøfly LN-NAA fortsatt har den svenske registreringen SE-LLX påmalt. Sjøflyet stod lagret på en kai, og det såg ikke ut som flyet har vært på sjøen i år. Eier av Westwing Helicopters AS, Vidar Grindheim, anskaffet Cessna U206F SE-LLX (c/n 3199) i fjor sommer. SE-LLX var tidligere LN-NAA. Grindheim registrerte c/n 3199 på NLR som LN-NAA, den 3 mars 2008.

Det antas at Grindheim vil operere LN-NAA fra hans hjemby Norheimsund, hvor han tidligere sesonger har fløyet Cessna 206 sjøflyene LN-HAM og LN-HOE fra sjøflybasen utenfor det lokale hotellet.

 

2008 April 06 - Norwegian Seaplanes News Update

 

Fonnafly Cessna 208A Caravan 675 Amphibian registered on Norwegian CAR

On 24 February 2008, Fonnafly's new Cessna Caravan amphibian N7890C arrived at Flesland Bergen airport, after a four-day ferry flight from the USA.  Route flown was Minneapolis - Goose Bay - Greenland - Iceland - Faeroe Islands - Flesland. Ferrypilot was Alex Haynes.  During his brief stay in Norway Alex also checked out the first Fonnafly pilot, Sigbjørn Huus, for type rating on the Cessna Caravan.  

Next day the Caravan made her first landing at Sandviken SPB, where the local news media were introduced to the new seaplane. Carl Christian Dame said to the news reporters that the Caravan had cost 11 Million NOK.  The main market for the Caravan would be the cruise ship market on the Norwegian West Coast.  Due to the higher passenger capacity, Dame also said that the number of take off and landings from Sandviken would be reduced, implying that there would be less noise burden on the local neighbors.  Dame also informed that off seaplane season, Fonnafly would put the Caravan of straight wheels and operate the aircraft as landplane from Flesland Bergen Airport for freight operations.

While all Norwegian CAR papers were arranged, the Caravan has been hangared in Bergen Air Transport's hangar at Flesland Bergen Airports.  BAT's technical manager Hans Jakob Listerud assisted Fonnafly in the purchase and inspection of the Caravan.  It is also believed that BAT will be doing the maintenance on the Caravan.  On 25 March 2008, the Caravan was registered LN-SEA on the Norwegian CAR.  Official owner is Norsk Sjøflytjeneste AS (Carl Christian Dame Jr), Bergen.

Westwing Helicopters AS, Norheimsund, new Cessna 206 seaplane.

Owner of Westwing Helicopters AS, Vidar Grindheim, acquired Cessna U206F SE-LLX (c/n 3199) last summer. SE-LLX is former LN-NAA. Grindheim now has registered c/n 3199 on Norwegian CAR as LN-NAA, offically on 3 March 2008.

It is believed that Grindheim will operate LN-NAA from his hometown Norheimsund, where he previous years have operated Cessna 206 seaplanes LN-HAM and LN-HOE from the seaplane base just outside the local hotel.

 

2008 February 04 - "Super Goose" Production Launched!

 

Antilles Seaplanes, LLC, launches "Super Goose" Amphibious Aircraft Production

Gibsonville , North Carolina USA – Antilles Seaplanes, LLC, announces that it has begun accepting deposit orders on the production of completely new “Antilles Super Goose” amphibious aircraft.  Based on the legendary G-21 Goose, the company’s version has been modernized to current day aviation standards to include turboprop engines, retractable wing floats, state-of-the-art avionics, interior environmental systems, and a variety of other technological improvements over the original airplane manufactured by Grumman.  Additionally, a highly specialized military version of the Goose is currently being developed by Antilles for potential use by our nation’s Special Forces. 

The “Antilles Super Goose” is an extremely versatile twin engine, 10-seat “true” amphibian, designed to take off and land on water (minimum depth of 36 inches in oceans, islands, bays, rivers or lakes), regular paved runways, remote grass strips, rough dirt strips, and snow.   With its fully retractable landing gear, the Goose offers speed, rough water capability, cross wind ability, payload, range, economics, and ruggedness unmatched by any other aircraft in its class.  This multipurpose airplane can swiftly adapt as global civilian, military, government and special humanitarian support needs dictate.  It is the true “All Terrain Vehicle,” conquering air, water and land.

The Goose has a generously proportioned interior with additional storage areas in both the nose and the tail, plus an optional private toilet in the rear.  The aircraft is powered by twin Pratt & Whitney Canada PT6A turboprop engines that produce an air speed of over 200 knots (approximately 230 miles per hour); carries people, fuel and cargo in excess of 5,400 pounds; and has a range of over 1,200 nautical miles (six hours plus instrument flight reserves).    

The Goose is back and ready for work and adventure.  For more information on the line of Antilles Seaplanes’ “Super Goose” aircraft, contact David Dyer or Warren Ludlam at phone number 336.449.5702, by e-mail at info@antillesseaplanes.com, or visit www.antillesseaplanes.com

 

                   Visit at: www.antillesseaplanes.com

 

2008 January 06 - Fonnafly

 

N7890C2008! The New Year starts off with some very exciting news!

According to an unconfirmed report, Fonnafly AS has acquired a Cessna 208 Caravan 675 amphibian!  The subject aircraft is N7890C, serial no. 383.  The Caravan is currently located in the USA, but is expected to be ferry flown from the USA to Bergen, Norway, in February. The Caravan seems to have previously been operated by Islamorada Air LLC in Miami, Florida.

The Caravan has Wipline 8000A amphibious floats, a 675 shp PT6A-114A turbine engine and have 10 seats installed; 1 pilot and 9 passengers. The amphibian will be operated by Fonnafly from both Bergen Airport Flesland and Sandviken SPB in Bergen.  Registration LN-SEA has been reserved with the Norwegian CAR.

Fonnafly will keep Cessna 206 LN-FFF, but Cessna 206 LN-HON will probably be offered for sale.  According to official company registers, Fonnafly AS have 4 share holders: Mr. Carl Christian Dame Jr, Mr. Erik Andreas Førde, Mr. Jostein Nerhus and Mr. Olav Skeie Jr (deceased).  More information is most welcome...

LN-MAQ Photo: Gunnar FlakFonnafly Oslo AS - At the same time it is noted that Fonnafly Oslo AS on 18 October 2007 changed name to Flyteknisk AS.  Owned 50% by Spit Air AS (Runar Vassbotten) and 50% by Ski og Sjøfly AS (Frode Granlund), Flyteknisk AS is located at Snarøya, just outside Oslo, where Fonnafly Oslo AS has operated Cessna 206 seaplanes for a few years.  Fonnafly Oslo AS operated on Air Operator Certificate No N-029, same as Fonnafly AS.

The name change might be a result from the fact that Mr. Runar Vassbotten and Mr. Frode Ganlund are involved in the new Norwegian flight school Luftfartsskolen Notodden AS.  The flight school originally intended to operate from Notodden Airport, but changed base to Torp Airport, after Norwegian CAA did not approve Notodden as base.

Flyteknisk AS currently owns four Cessna 206 seaplanes; LN-BWV (which was operated as landplane for Stavanger Fallskjermklubb last year), LN-HOO, LN-IKA and LN-MAQ.  At this time this website does not have any information on the plans Flyteknisk AS have for their seaplanes... [Photo: Gunnar Flak].

 

2007 August 11 - Summer News

 

During his summer vacation in July, your webmaster had the opportunity to see seaplanes home on Radøy, in Bergen, in Førde and at Fagernes!

At Radøy I had the opportunity to see my good 'ol friend Arnfinn Halland, who is responsible for me getting the seaplane bug when I was a kid... Arnfinn has been operating seaplanes from Hallandsvatnet (Halland Lake) sine the mid 1970s.  Arnfinn is still the driving force in Nordhordland Flyklubb, as the senior flight instructor for both PPL (sea!) and SES rating.  The aero club's Piper PA-18-150 Super Cub seaplane LN-HHI (s/n 2094) is still flying a lot from the base at Arnfinn's hangars on Hallandsvatnet, Radøy, north of Bergen.

In spite of poor weather last year 113 flight hours were logged on the Cub in 2006  This year weather had been better and they had an early start of season.

On 05 July 2007 Arnfinn kindly asked me if I wanted to go with him for a ride in LN-HHI to Gulen, where one of the seaplane club's members lives and who wanted to hire the Cub for some flying.

After filling fuel and checking floats for water, we lowered the Cub into the lake on a dolly.  With me in 'the front office' we took off from Hallandsvatnet in nice warm weather - Arnfinn flying from the rear seat.  On our way we passed Mongstad before we landed in Gulen, near Notøya between Risnes and Haugsdal. We docked close to the road, where there is a small floating dock.

Member Birkeland from Gulen, took over the Cub for an hour of flying with some family and friends.  Meantime, Arnfinn and me borrowed his car and went for a sightseeing drive in the area.  The scenery is very beautiful with many small islands and fjords, and it is easy to see why more and more people want to have their cottages in Gulen...

After Mr. Birekland returned, we took off for the return to Radøy.  I used the opportunity to take some moving pictures with my old 4 MP digital camera.  When closing in on Hallandsvatnet, Arnfinn asked me if I wanted to fly the approach - and who would say no to such an offer...!  Basically the approach starts by slowing down to 60 mph IAS and adding full flaps - while keeping the needle at 60... Not as easy as it sounds, when one is trying to make some photos at the same time.  Fortunately, Arnfinn is always there and he took us safely down this time also...  I blame my poor flying on the fact that it was one year since I last time occupied the front office - and of course - I do not have a pilot's license...

At Hallandsvatnet club member Rune Brundtland was waiting to take the Cub for another ride. His passenger was an older nice and fit lady going for her first seaplane ride, to see her home from above.  Her grandchildren and family were there to see her safely off.

Many people in Nordhordland have gotten their first airplane rides in the seaplanes operating from Hallandsvatnet.  And it is always nice to see the excitement of people getting back from their first seaplane ride!  Nothing like the thrill of landing on a beautiful calm lake on a nice warm summer day!  Some locals also have decided to get their PPL (sea) after getting a ride in the Cub.

On a visit to Sandviken SPB in Bergen on 06 July 2007, Fonnafly's two Cessna 206 seaplanes LN-FFF and LN-HON were observed. LN-FFF looked magnificent, and personally I love that paint scheme!

Since my last visit, summer 2006, Fonnafly has put up some barracks as office on the quay.  Also a Robinson helicopter is operated by Fonnafly from a heliport behind the old Westwing hangar.  Unfortunately, I believe the Westwing hangar was sold some years ago to a local company that use the hangar as a storage.

LN-FFF of Fonnafly (Photo: Steinar Saevdal) I had a short talk with Fonnafly pilot Per Korsvold.  One of the things I learned were that LN-FFF has PK floats.  According to Per, the PK floats are better than the EDO floats.  As a former owner of LN-IKA, he also informed that LN-IKA at that time was Notodden airport awaiting an overhauled engine from the USA.

Some of you will know that Fonnafly Oslo AS in Oslo have had a good season this year, due to many road problems on E18 in Vestfold.  Several people living in Oslo therefore have hired Fonnafly seaplanes to take them from Oslo to their cabins in Kragerø and further down the Norwegian 'sun coast'.

I am still not quite sure how Fonnafly is organized.  However, I believe both Fonnafly Oslo and Fonnafly Bergen are owned by separate share holders operating on a common air operator's license.  The seaplanes operated in Bergen I believe are hired from "Norsk Sjøflytjeneste AS / Sjøflyutleie AS" (Mr. Carl Christian Dame who is a share holder of Fonnafly AS).

My wife and I also had the opportunity to visit friends in Grimelia, near Stongfjorden, one hour drive outside Førde.  The weather was beautiful and the scenery is breathtaking.  However, it is a little surprising that there are so few seaplanes in this area of Norway.  To my knowledge, Cessna U206E LN-LMQ (s/n U206-1608) based in Førde is the only seaplane based in Sogn og Fjordane. Firdafly operated several seaplanes from Sandane, but sadly closed business in 2000, after a tragic seaplane accident in Geiranger on 11 July 1998.  Four German tourists died when Cessna U206G LN-DBZ crashed and flipped over on landing near a cruise ship in Geirangerfjorden.

When visiting Førde on 07/08 July, my top priority was to see LN-LMQ.  And there she was; at the outlet of river Jølstra, where she is based at the old seaplane base at Øyrane.  The old tower is still there, but I doubt that it has been used since the airport at Øyrane was closed in 1986, when the new airport at Bringeland was opened.

LN-LMQ looks magnificent.  Since last time I saw LN-LMQ, at Voss 2004, it seems that the floats have been refurbished or replaced.  I remember owner Tor Henrik Eikefjord said at Voss that he wanted to replace the floats, and they now looks much better.  The big and wide floating dock looks excellent and there even is a hangar on the shore close by.  However, I do not know for certain if the hangar is used by LN-LMQ.  I looked through the windows, and it was empty, so most likely that hangar is the winter storage for LN-LMQ.

Weather in Eastern Norway has not been good this summer, and on our car drive on E16 from Bergen to Oslo, my wife and I could see that all rivers were running high and most lakes were flooded.  In Fagernes we made a short stop to visit a friend.  And there she was - LN-AER!

Owned by Valdres Flyklubb, LN-AER is based outside Quality Hotel & Resort Fagernes on Strandfjorden. Because of the flood, the walkway out to the floating quay was flooded, and it was not possible to get out to the seaplane without swimming.

 

2006 December 04 - Welcome to the 'Norwegian Seaplanes' Website!

 

Why do we love seaplanes?  Each one of us probably have our own personal reasons for loving seaplanes, but we all share the feeling that seaplane flying is the ultimate freedom!  Once you have tasted it, you'll always want to go back! Many of us wanted to be that rugged bush pilot flying goods and hunters to remote camps out in the bush, where you only had your plane and your own pilot skills to trust, but where you felt that the people appreciated your work and the connection to civilization...  Most of us never became a bush pilot, but the dream can still not be taken away...

Norway has from Creation quite naturally been a Seaplane Heaven!  A long coast line, many fjords, many lakes and many islands made it obvious to the first aviators in Norway that they had to get 'wet' if they were going to get somewhere.  So most of the early aircraft in Norway were seaplanes.  Airports were built at a slow pace, and it was only during WW2 that the number of airports in Norway exceeded the number of fingers on two hands.  Still seaplanes were the backbone of Norwegian air transport for many more years; the last scheduled seaplane routes in Norway ended in 1970, when Widerøe's Flyveselskap sold of their last DHC-3 Otter seaplanes.

For many years seaplanes also were important as air ambulances for people living on remote islands and in the fjords. However, nowadays helicopters are more common to use as ambulances.  All these years seaplanes have been, and still are, the favorite transport for many hunters, fishers, cabin owners and business men who need get as close to their favorite spots as possible.  Still there are a few air-taxi operations operating seaplanes for sightseeing and for flying hunters and sportsmen to their favorite lakes and hunting grounds.

These webpages will document all aspects of seaplane flying in Norway!  Without the kind help from many fellow seaplane enthusiasts, these webpages would not be!  Special thanks to; Evelyn Bakken, Kjell Arild Bersås, Gunnar Flak, Tomas Foosnæs, Kay Hagby, Arnfinn Halland, Karl Haller, Magne Egil Heitmann, Per Kåre Johnsen, Christian H. Kamhaug, Geir Lorem, Tarjei Lundarvollen, Nils Mosberg, Eirik Langås Nilsen, Jan Harald Olsen, Anders Presterud, Jan Kristian Rasmussen, Øyvind Sakshaug, Martin Alexander Skaatun and all you others who have contributed without me knowing! I strongly recommend meeting fellow seaplane enthusiasts at the Airpics Forum, at www.airpics.com .  Most of the photos on these web pages have been downloaded from internet.  When the name of the photographer is known, her/his name is written below the photo.  If I have used any of your photos, and you do not want your photo to be used on these webpages, please inform me and I will remove it immediately.

Please contact the webmaster below, whenever you have any news, corrections, additions and photos to contribute for these webpages!

Steinar Sævdal
December 4th, 2006

 

Hjem | Nytt | Historie | Aktive | Slettet | Type | SPB | Utdanning | Operatører | Europa | Foto | Marked | Linker

Oppdatert: 2011-07-21

© 2006-2011 Steinar Sævdal